HTML

Movie Maniacs

Sziasztok! Blogunk célja, hogy vegyesen vegyünk górcső alá jó és rossz filmeket. Mindezt írásos és videós formában egyaránt. Emellett különféle agymenésekre is számíthattok :)

Friss topikok

Címkék

Utolsó kommentek

Volt egyszer egy Amerika (1984)

MovieManiacs 2013.01.27. 21:54

2volt egyszer egy amerika.jpg

Sergio Leonet méltán nevezhetjük a westernfilmek királyának, hiszen olyan filmeket rakott le e területen az asztalra, melyek ma is látványosak, izgalmasak. Utolsó filmjével viszont szakított a westernekkel, s egy gengszterfilmet készített. Ez a Volt egyszer egy Amerika.

Alapjául Harry Grey azonos című regénye szolgált, s a rendező mintegy tíz éven át dolgozott rajta.

A majd négy órás filmeposz középpontjában négy barát áll (Nudli, Max, Patsy és Kancsal). Az ő sorsukat követhetjük nyomon, s ezalatt betekintést nyerhetünk az amerikai bűnözés ötven évébe.
A cselekményvezetés zseniális, ugyanis nem teljesen lineáris. 1933-ból indul az egész sztori, mikor is Nudlit három férfi próbálja felkutatni, így menekülni kell. Közben egy vasúti tárolószekrényben egy bőröndöt keres, ám nem azt találja benne amire számít.

Ez után 1968-ba ugrunk, amikor is az idős Nudli visszatér New Yorkba, mivel meghívást kap egy bizonyos Bailey-től. Innentől indul a visszaemlékezések sorozata.

Láthatjuk a fiatal srácok miként élnek meg napról napra, s hogyan keverednek bele szép lassan a szervezett bűnözés egyre mélyebb rétegeibe. Ez alatt láthatunk boldogabb (szerelem) és drámaibb pillanatokat is.

SPOILER
Nudli a cselekmény során megjegyzi, hogy két dolog járt az eszében az évek során. Az egyik a legfiatalabb barátja, Dominic halála volt. Valóban az egyike a legerősebb pillanatoknak. Amint próbál menekülni a fiú, majd egy dörrenés, s hirtelen hasra esik. A lassítás és a zene pedig csak fokozza a drámaiságot. Ezek után utolsó szavai is igencsak szívbemarkolóak: "Nudli! Elcsúsztam!"
SPOILER VÉGE

a3.jpg

A felhőtlennek nem mondható gyermekkor után következik a felnőttkor. Hangulatos jelenetek egész során át élhetjük meg miként is emelkedtek fel a szereplők az alkoholtilalom alatt, s annak vége milyen hatással is volt rájuk, s ennek milyen tragikus következményei is lettek.

A két időegységet olykor-olykor megszakítja a '68-as év, ám ez nem zavaró. A könyvben tudtommal nem szerepel ez a szál, ám jó ötlet volt belerakni. Láthatjuk miként is próbál elszámolni Nudli múltbéli tetteivel.

A film ez alapján egy kitűnő gengszterfilmnek tűnik, s ez így is van, ám mégsem nevezném teljesen annak. Inkább egy afféle dráma, mely gengszterfilmes elemekkel van tarkítva. Leginkább két barát drámája; Nudli és Max. A köztük levő már-már testvéri kapcsolat és szétszakadás komor története. Azért annak sem kell aggódnia aki kicsit véresebb jelenetre vágyik, mivel azokból is akad néhány.

Viszont annak nem ajánlom a filmet aki szimpla lövöldözős filmet akar látni, mivel amint mondtam a kapcsolatokon van a hangsúly, s hála az időben való ugrálásnak, s a bő játékidőnek, könnyedén bele lehet gabalyodni a történésekbe.

A rendezést hibátlannak mondanám. Igaz, hogy sok az elnyújtott jelenet, ám ezeknek is van mögöttes tartalma. Leone egyébként is szeret ilyen eszközökhöz nyúlni, így ez nem meglepő. Karakterei itt is gyakorta nem szavakkal, hanem mozdulataikkal, arcjátékukkal fejeznek ki érzelmeket. A dialógusokkal sincs semmi probléma. Erőteljesek, jól megírtak.

Hibának talán annyit tudnék felhozni, hogy a filmet elvileg egy tíz órás anyagból vágták össze. Így a történet végére valamelyest esik a színvonal, s nem minden kérdére kapunk választ.


SPOILER
Hogyan élte túl Max a merényletet? Hogyan lett belőle politikus, s eddig miért nem próbálta meg felkeresni Nudlit? Vagy az egész végjáték csak Nudli agyának szüleménye, hála az ópiumnak?
SPOILER VÉGE

onceuponatimeinamerica.jpg

A színészek terén igazából Robert DeNirot és Joe Pescit ismerem jobban, így tőlük tudtam mire számíthatok. Viszont a többi színész is kitett magáért. Nagyszerűen keltették életre a karaktereket. Kiemelném a Maxet alakító James Woods-t aki szerintem a legjobban alakított az egész filmben. Hihetetlen jól mutatta ki az érzelmeket, főleg a hirtelen váltásokat. Ha minden szerepében így remekel, csodálom hogy még nem kapott Oscart.

Kiemelném azt a feszült jelenetet melyben Max kiakad Nudlira amiért lelépett egy időre szíve hölgyével. Körülbelül egy percig semmi szó, csak DeNiro kavargatja a kávéját. Mégis olyan feszültség érezhető, amit ritkán érez az ember.

Külön öröm volt látni, hogy a gyerekszereplők nem rontottak a színvonalon. Sőt! A gyermekkor volt talán a legjobb rész, s ez nagyban köszönhető a gyerekeknek. 

Azonosulni lehet a karakterekkel, ám nekem olykor nehezemre esett, mivel olyan tetteket is végrehajtottak ami számomra kissé sok volt. Ez leginkább Nudlira igaz, aki elég durván megerőszakolja szerelmét, hiába tiltakozik is a lány.

A zenéért ismét Ennio Morricone volt a felelős, s míg a Volt egyszer egy vadnyugatban a harmonika adta meg az alaphangulatot, itt a pánsíp.

Végül ami miatt igazán élveztem a filmet az a zseniális hangulatteremtés. Hihetetlen módon adták vissza a múlt század Amerikájának képét. A rideg, mocskos utcák, felszálló gőzfelhők, klubok, korhű ruhák. Minden a helyén volt. Számomra a hangulat sokat jelent egy filmben, s ez jelen esetben teljesen helyén volt. A maszkok is jók voltak, DeNiro pontos mása mai énjének. Habár az kissé vicces volt, hogy Deborah (Nudli szerelme) harmincöt év után semmit sem változott, s erre ő jelenti ki: "Megöregedtünk." Kissé megmosolyogtató volt.

Mivel a minap vettem meg, így röviden a kiadást is jellemezném. A borító szép, hasonlítani a Keresztapáéhoz tudnám. Két lemezen található a film, azonban nem a szünetnél van megvágva, de gondolom ez az első rész hossza miatt van. A hang jó, habár kicsit talán néhol halk. A kép kissé szemcsés, de nem annyira zavaró. Számomra még pluszban adott a hangulatra. Található még a második DVD-n egy húsz perces dokumentumfilm Sergio Leoneról, melyet még nem tekintettem meg, de ígéretesnek tűnik.

Összegezve a Volt egyszer egy Amerika egy kitűnő film, mely hossza ellenére végig fenntartja az érdeklődést. A valaha készült egyik legjobb gengszterfilm amit láttam. Hiába lett a vége egy kicsit gyengébb, erőtlenebb, mégis többet kaptam, mint amire számítottam. Akiknek tetszett a Keresztapa II, azoknak minden bizonnyal ez a film is sokat fog nyújtani. Azt kell mondjam ennél jobban nem is zárhatta volna rendezői pályáját Sergio Leone, mivel bemutatta, hogy VOLT EGYSZER EGY AMERIKA...

 

ÉRTÉKELÉS:
10/10

Riki

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moviemaniacs.blog.hu/api/trackback/id/tr975047332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jackass99 2013.02.11. 16:34:45

videótok majd mikor lesz?

MovieManiacs 2013.02.11. 21:42:58

@jackass99: Szia! Köszönjük az érdeklődést. A videók készülőben vannak, Riki-től valószínűleg hétvégére várható, tőlem pedig várhatóan 2 hét múlva számíthattok.