HTML

Movie Maniacs

Sziasztok! Blogunk célja, hogy vegyesen vegyünk górcső alá jó és rossz filmeket. Mindezt írásos és videós formában egyaránt. Emellett különféle agymenésekre is számíthattok :)

Friss topikok

Címkék

Utolsó kommentek

Gran Torino (2008)

MovieManiacs 2013.03.16. 20:24

Gran Torino 2.jpg

Clint Eastwood már sokszor bebizonyította, hogy egy élő legenda, s ezt 2008-as mesterműve is alátámasztja. A Gran Torino elüt a ma divatos gyorsan pörgő, látványos filmektől. Eastwood korának megfelelően lassú tempót diktál, ám ez cseppet sem árt a filmnek.

A történet középpontjában Walt Kowalski, koreai veterán áll, aki nem ápol túl fényes viszont sem családjával, sem a környékbeliekkel. Az utóbbiakkal való ellenszenvet csak tetézi, hogy ázsiaiak.

Egy szép napon a szomszédban lakó fiatal Thao-t megkéri nagybátyja, hogy álljon be bandájába. Egyetlen feltétele ennek, hogy lovasítsa meg az öreg Walt Gran Torinoját. A srác beadja derekát ám Walt rajtakapja, ám a fiúnak sikerül meglógnia.

Másnap verekedés tör ki a banda és Thao között, amit főhősünk nem néz jó szemmel, mivel nála is van egy becsületkódex. Segítségéért és bocsánatképpen Thao a veterán mellé áll, s neki kezd dolgozni, s közben kiderül, hogy az öregnek sincs kőből a szíve.

Bár elég sablonos ez így leírva, ám a tálalás az nagyszerűen van megoldva. Nincsenek unalomba fulladó jelenetek. Engem már az első képsorok beszippantottak, s éreztem, hogy egy nagyszerű filmmel lesz dolgom.

Gran Torino 3.jpg

A cselekmény amint mondtam lassan pörög, ám cserébe jól kibontják a karaktereket, s Eastwood esélyt az arra is, hogy megismerjük a két kultúra közötti különbségeket, de ráébredjünk arra is, hogy legyünk fehérek, ázsiaiak vagy feketék, mind emberből vagyunk. A fontos, hogy hogyan cselekszünk, hogyan élünk.

A történet haladtával a banda egyre nagyobb bajt okoz, s szokásához híven Clint kezébe veszi a dolgokat. Ám a leszámolás teljesen szíven ütött. A megoldás valami eszméletlen volt, egyáltalán nem számítottam rá. Egyfajta Dirty Harry féle akciót vártam, ám Eastwodnak sikerült újat mutatnia. Aki látta a filmet, az tudja miről beszélek.

Eastwood fiatalon a tökös karakterek igazi megformálója volt, amolyan "ős Bruce Willis", aki ritkán szól, de akkor nagyot. Idősebb korára kissé visszavett ebből, s a mogorva, ám szíve mélyén emberi figurák jellemzik. Ha úgy vesszük filmjei nagy hányadában tényleg csak ezeket hozza, ám mégis mindig sikerül egy olyan spirituszt hozzáadni, amitől másabbak. Jelen esetben Walt karaktere is ilyen. Öreg veterán, aki már csak a kutyáját szereti igazán, családja jóformán csak kihasználja. Begyökösödött világnézete van, s nem néz senkire jó szemmel aki ennek nem felel meg. Habár elég ellenszenves is lehetne a figura, ám mégis gyorsan meg lehet kedvelni. Tény, hogy Eastwood még mindig zseniálisan bújik karakteri bőrébe.

Thao karaktere is tökéletesen lett eltalálva. Visszahúzódó, csendes fiú, aki inkább kertészkedik, mintsem felvágjon. Meg is kapja emiatt a magáét rendesen másoktól. Ám szomszédja mihamar kezelésbe veszi, s férfit farag belőle, de Walt is tőle. Felkészül az életre, megtanul vigyázni magára, de azt is, hogy embert ölni sosem jó.Gran Torino 4.jpg

A bandatagok valóban ellenszenvesek, így annyira örültem mikor az egyikőjüket agyba főbe verte Kowalski. Öröm volt nézni a kis pukkancs miként fetreng a földön.

Ha már itt tartunk sikerült egy nagyszerű hangulatot teremteni a filmben. Van benne kellő dráma és ezt ellensúlyozandó humor, ami mindig jókor van időzítve. Egyáltalán nem megy át giccsbe.

A nemzetiségek közti ellentét amint mondtam zseniális. A Bronxi mesében és a Dzsungellázban van még ilyen jól felépítve. Mindkét oldalról megmutatkoznak a jellegzetességek, és szerencsére nincs melldöngető amerikaiság sem.

A család fontosságának hangsúlyozása is teljes mértékben átjött, legalábbis számomra. A film elején felháborító volt az unokák viselkedése, illetve a két fiáé is. De egyrészről Eastwood karaktere sem tökéletes, mivel fiait a hallottak alapján sosem értékelte igazán. Csak most jött rá, hogy sosem lehet mindenkinek megfelelni, s neki is kissé odaadóbbnak kellene lennie. Mivel fiait nem nevelte megfelelően így Thaoban látja az új fiát, bár ez csak személyes meglátásom. De tény, hogy a családtagokat tisztelni kell. A szülők áldozatokat hoznak a gyermekekért, s ennek később is igaznak kell lenni, mikor a szülő megöregszik a gyermeknek kell gondoskodnia róla.

Nagy sajnálatomra láttam, hogy nem jelölték Oscarra, pedig mindenképp megérdemelt volna egy pár szobrocskát, bár a Gettó Milliomost még nem láttam, így nem is szólom le, mivel minden bizonnyal az is egy érdekes témát feszeget, viszont a Sötét lovagnál jobban elnyerte tetszésem ez az alkotás annyi szent.

Összességében ez a film kifogástalan. Nem tudnék most rosszat mondani róla, de talán ez azért is van mert akkora nyomott hagyott bennem. Öröm látni, hogy manapság is készülnek olyan filmek, melyek nem az eszeveszett és fölösleges akciókra (semmi bajom az akciófilmekkel), meztelenkedésre és idióta történetre mennek rá, hanem arra hogy tanítsanak is valamit. Ezek miatt ajánlom ezt a filmet mindenkinek, mivel mindenkihez szól, még ha mindenki más üzenetet is kap a filmtől. Erősen elgondolkoztam azon, hogy bekerüljön a 10 kedvenc filmem közé. Egy viszont biztos: nem utoljára láttam.

 

ÉRTÉKELÉS:
10/10

Riki

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://moviemaniacs.blog.hu/api/trackback/id/tr575138564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.